BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 1a PART APARELL RESPIRATORI

Efectes nocius del nitrogen

Com es pot respirar sota l'aigua?
El busseig amb escafandre autònom utilitza una ampolla amb gasos a pressió i un regulador que permet al bussejador respirar amb normalitat aquets gasos. En la majoria de casos l'ampolla conté simplement aire comprimit., però es poden utilitzar altres barreges, com el nítrox, un aire enriquit en oxigen. Aquesta activitat permet a l'ésser humà conèixer i descobrir el món.

Els gasos que trobem a la sang són el nitrogen, l'oxigen i el diòxid de carboni. La quantitat de cada gas s'expressa com a pressió parcial.

El nitrogen és el gas més abundant en la sang, però no intervé en el procés respiratori i la seva concentració en sang gairebé no varia. Però si la pressió parcial augmenta és molt tòxic per al sistema nerviós.

La pressió parcial de nitrogen pot augmentar en els submarinistes quan sobrepassen els 30 o 40 metres de profunditat. En aquesta situació, els submarinistes experimenten una situació d'eufòria, confusió, etc.

Si quan finalitza la immersió es puja ràpidament, la pressió disminueix bruscament i el nitrogen forma bombolles en la sang que poden obstruir capil·lars i originar embòlies.

ACTIVITATS

1. COMPRENSIÓ LECTORA. Llegeix aquest text i respon a les preguntes següents:

* Quins gasos trobem a la sang?

*Quin gas és el més abundant?

* Què és la pressió parcial?

* Quan esdevé tòxic el nitrogen?

2. EXPRESSIÓ ESCRITA. Descriu què pot passar si els submarinistes ascendeixen ràpidament.

3. Busca informació sobre el procés de descompressió quan es fa una immersió i descriu com han d'ascendir els submarinistes un cop finalitzada la immersió.


Salutacions 😊

Verònica Cruz

Comentarios

Entradas populares de este blog

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 4a PART.

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: CORRECIÓ 3a i 4a PART