BIOLOGIA/ GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 3a PART

Benvolguts alumnes,

Avui us proposo que fem una activitat de repàs del tema. En aquest cas, he pensat en una lectura i unes activitats relacionades amb l'aparell digestiu. Estic segura que us interessarà...

LLEGIU EL TEXT:

La flora intestinal

A l'interior del nostre tub digestiu hi viu un conjunt de bacteris que anomenem flora intestinal. La majoria d'aquests bacteris són beneficiosos per a la salut. Entre les seves funcions podem destacar les següents:

* Actuen com a barrera d'entrada perquè ens protegeixen d'altres bacteris o microorganismes que puguin entrar amb l'aliment.
* Participen en la digestió de certs glúcids que conté la fibra vegetal, que per nosaltres mateixos no podríem digerir.
* Prevenen el creixement cancerígen de certes cèl·lules del còlon gràcies a alguns dels productes de rebuig del seu metabolisme.
* Produeixen les vitamines K i B12 i afavoreixen l'absorció de calci, ferro i magnesi.

Un dels bacteris presents en el nostre intestí és l'Escherichia coli, i és indispensable per al bon funcionament digestiu. Existeix un tipus d'aquest bacteri que pot provocar greus malalties i es transmet pel consum d'aliments contaminats. Les mesures de prevenció en aquest cas consisteixen en rentar de forma acurada les fruites i les verdures, i no consumir carn crua.

La flora intestinal pot patir canvis que poden resultar perjudicials per a la salut de les persones. El prendre antibiòtics és una de les principals causes d'aquests canvis.


                                                                    Flora intestinal


ACTIVITATS

1. Busca el significat de la paraula simbiosi i, a continuació justifica si la relació que hi ha entre la flora intestinal i el nostre organisme és una simbiosi.

2. Quan sentim a parlar de les bactèries, normalment relacionem aquest microorganisme com a patògen. Explica amb les teves paraules què significa el terme patògen. Creus que en el cas de la flora intestinal, aquestes bactèries es poden considerar organismes patògens?

3. Si el text ens explica que les bactèries de la flora intestinal tenen moltes funcions beneficioses per al nostre organisme, creus que seria convenient que pensem què fer per a que estiguin sanes? Com les podríem ajudar? quins hàbits saludables creus que podríem fer per intentar que estiguin saludables?

4. Has sentit a parlar de la paraula PROBIÒTIC? Segurament has sentit aquesta paraula a la televisió en alguns anuncis. Fes una recerca de quins aliments contenen probiòtics i explica per què serveixen.

3. Us proposo una activitat de repàs de l'aparell digestiu divertida. Es tracta d'un joc que us farà preguntes del nom de les parts de l'aparell digestiu. Us animo a que el feu i en tornar a l'escola, comentem els resultats encertats.
Podeu fer clic a aquesta pàgina i començar a jugar.


Us envío molts ànims i una forta abraçada 😍

Verònica Cruz


Comentarios

Entradas populares de este blog

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: CORRECIÓ 3a i 4a PART

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 4a PART.

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 1a PART APARELL RESPIRATORI