BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: CORRECCIÓ TREBALL 1a PART

Benvolguts alumnes,

Espero que hàgiu posat moltes ganes en contestar els treballs que us he anat proposant. Perquè poguem anar avançant, us proposo que fem una correcció. D'aquesta manera podreu comprovar com heu anat contestant i saber on heu tingut algun problema.
En aquesta entrada corretgirem el primer treball proposat:


CORRECCIÓ TREBALL OPCIONAL 1:

Quins gasos trobem a la sang?

Els gasos que trobem a la sang són el nitrogen, l'oxigen i el diòxid de carboni. 

*Quin gas és el més abundant?

El nitrogen és el gas més abundant en la sang, però no intervé en el procés respiratori i la seva concentració en sang gairebé no varia. 

* Què és la pressió parcial?

La quantitat de cada gas s'expressa com a pressió parcial.

* Quan esdevé tòxic el nitrogen?


Si la pressió parcial augmenta és molt tòxic per al sistema nerviós.

* Descriu què pot passar si els submarinistes ascendeixen ràpidament. Busca informació sobre el procés de descompressió quan es fa una immersió i descriu com han d'ascendir els submarinistes un cop finalitzada la immersió.

La pressió parcial de nitrogen pot augmentar en els submarinistes quan sobrepassen els 30 o 40 metres de profunditat. En aquesta situació, els submarinistes experimenten una situació d'eufòria, confusió, etc.

Si quan finalitza la immersió es puja ràpidament, la pressió disminueix bruscament i el nitrogen forma bombolles en la sang que poden obstruir capil·lars i originar embòlies.


L'accident descompressiu és un dels riscos més greus que pot comportar la pràctica del submarinisme. Quan el cos humà està a pressió atmosfèrica els seus teixits estan saturats dels gasos de la mateixa atmosfera (nitrogen en un 79%), en canvi, quan la pressió augmenta al descendir en profunditat sota l'aigua, aquests gasos es comprimeixen permetent que entri més quantitat de gas a pressió per la pròpia respiració. Depenent del temps i la profunditat a la qual s'ha estat, els teixits acumulen una quantitat massa gran de gasos, que si es produís una baixada de pressió sobtada al sortir ràpidament a la superfície es formarien bombolles que passarien a la sang provocant embòlies. La pràctica del submarinisme esportiu desaconsella la realització d'immersions amb risc d'accident descompressiu. Per determinar una immersió sense aturades de descompressió es fan servir unes taules on en funció de la profunditat de la immersió s'obté el temps màxim que s'hi pot estar. Actualment es fan servir ordinadors digitals que porta cada submarinista i a la pantalla, entre altres dades, surt indicat el temps màxim que s'hi pot romandre a la profunditat actual sense haver de fer cap aturada de descompressió. Per motius de seguretat en qualsevol immersió que s'hagi superat la cota -10 m s'ha d'acabar amb una parada de seguretat de 3 minuts a -5 m. Tot i que és convenient fer aquesta aturada en totes les immersions.
La sobreexpansió pulmonar és l'accident mortal més comú i més fàcilment evitable. Es produeix, generalment, quan el submarinista entra en estat de pànic i vol sortir a la superfície molt ràpidament aguantant la respiració per por a quedar-se sense aire. Això provoca que l'aire que queda a dintre dels pulmons augmenti de volum al disminuir la pressió ambiental, però al no poder sortir per la boca acaba reventant els alveols pulmonars podent provocar enfisema pulmonar.


Podeu consultar aquesta pàgina web si us interessa el tema.
Espero que us hagi divertit l'activitat. Sempre és bo aprendre coses.


Seguim!!!

Verònica Cruz😊

Comentarios

Entradas populares de este blog

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 4a PART.

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: CORRECIÓ 3a i 4a PART

BIOLOGIA / GEOLOGIA 3r ESO: TREBALL OPCIONAL 1a PART APARELL RESPIRATORI